NO uppgift 1
1) Maten tuggas automatiskt av tänderna i munnen, och salivet som bildas innehåller en ensym som heter amalas. Amalas bryter ner stärkelser och andra beståndsdelar.Pepsin är ett enzym som delar upp spjälkar till aminosyror i matspjälkningskanalen där det utsöndras.2)Inuti tolvfingertarmen blandas maten med olika vätskor som bildas av bukspottskörteln och levern.3)I tunntarmen4)Det är olika former av kolhydrater. Dom är uppbyggda av små encelliga kolhydrater. Människan kan inte bryta ner cellulosa. Stärkelse och druvsocker är ett ämne som kroppen tar upp fort och det ger oss energi.5)Långsamma kolhydrater är bäst för kroppen, det håller blodsockret i jämn nivå. Lång sammakolhydrater finns i pasta, ris, potatis och grovt bröd. Snabba kolhydrater gör så vi får energi fort men blodsokernivån sjunker snabbt.6) Protein är aminosyror som är ihopsatta som ett garnnystan. Som hjälper kroppen att bygga muskler. Protein finns i kött, fisk och ägg.7)Fett är uppbyggt av glycerol och fettsyror.
söndag 19 oktober 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Ganska ok, men behöver förtydligas. 1) Amylas heter enzymet i munnen och pepsin finns i magsäcken. 2) "Vätskorna" fortsätter nedbrytningen av kolhydrater, proteiner och fetter.
3)Rätt!4)Encelliga?? Kolhydrater är uppbyggda av enstaka ringar som består av kol, syre och väte. Stärkelse och Cellulosa är jättelånga kedjor av ihopkopplade kolhydratringar. Snabba kolhydrater består av enstaka ringar. 5)Korrekt och snabba kolhydrater finns i t ex godis och läskedrycker. 6)OK 7)OK.
/Johan
Skicka en kommentar